top of page
Search

ZAVRŠEN eTWINNING PROJEKT "LET'S CODE FOR ERASMUSDAYS!"

eTwinning projekt pod nazivom "Let's Code for ErasmusDays!" spojio je tri ključna događaja: ErasmusDays, Code Week i eTwinning projekt. OŠ "Kiseljak 1", Bilalovac je bila jedina predstavnica Bosne i Hercegovine u ovom projektu, a naši učenici su uz podršku svoje mentorice, nastavnice Arnele Šabanović, s ponosom predstavljali našu školu. Projekat je bio aktivan od sredine IX do sredine XI mjeseca, ove godine.

U sklopu ovog projekta, naši učenici su aktivno sudjelovali u raznim aktivnostima sa kolegama iz 13 zemalja: Rumunije, Grčke, Italije, Turske, Estonije, Moldavije, Poljske, Litvanije, Slovenije, Hrvatske, Norveške, Tunisa i Makedonije.

Prva faza projekta bila je upoznavanje s drugim sudionicima putem prezentacija, fotografija i videozapisa. Učenici su imala priliku klikom na odgovarajuće poveznice prelistati i upoznati zemlje i lokacije koje nisu poznavali, ali i vidjeti slike i video zapise iz škola u drugim zemljama. Identificirali su razlike i sličnosti koje imaju s našom školom i razgovarali o stvarima koje su ih se dojmile. Imali su priliku naučiti što je Europska unija, upoznati zastave svake zemlje ali i nešto simbolično od svake od njih.


Našu državu, grad i školu su prezentovali kroz originalne video zapise koje su kreirali uz pomoć nastavnice:

Druga faza projekta podrazumijevala je organizovanje i kreiranje događaja ErasmusDays i EU Code Week na platformama https://www.erasmusdays.eu/ i https://codeweek.eu/

U sklopu Erasmus Days događaja, održane su aktivnosti kodiranja, robotike te kreiranje igre puzzle "Hello".



Uzeto je učešće i u webinaru "Launching event for Code Week".


Tokom EU Code Week-a, organizovano je niz aktivnosti s ciljem poticanja interesovanja učenika za programiranje:

- Uvodna prezentacija o programiranju: Upoznavanje učenika s osnovnim konceptima programiranja s ciljem razvijanja svijesti o važnosti programiranja u današnjem svijetu.

- "Kodiranje bez računara: Papirnate avanture": Učenici su razvijali osnovne vještine programiranja bez računara kroz igre poput "Kodiranje emojija" i "CodyRoby", čime se poticao timski rad i logičko zaključivanje.



- "Heroes of Code: Istraživanje i inspiracija": Učenici su istraživali i stvarali školske panoe o značajnim programerima i programskim jezicima, naglašavajući doprinose žena u svijetu programiranja.



- "Ekranima do znanja: Edukativni filmovi": Učenici su gledali animirani film "WALL-E" s ciljem proširivanja razumijevanja programiranja i tehnologije.




- "Upoznajmo Scratch: Osnovne informacije" i "Scratch avantura osnove kodiranja": Učenici su se upoznali s programskim alatom Scratch i učili osnovne koncepte kodiranja kroz njega.

- Kreativni rad u grupama: Učenici su radili u grupama, stvarajući igre, kvizove i animacije: Mario Kid - verzija popularne igre s mladim junakom; Edukativni kviz - Europski glavni gradovi; zabavna igrica - Vožnja autića, te igrica - Kviz općeg znanja


- Finalni Showcase i "Escape Room" iskustvo: Učenici su ponosno predstavili svoje projekte vršnjacima i nastavnicima, završavajući dan uz uzbudljivo "Escape Room" iskustvo. Video sažetak aktivnosti sa EU Code Week sedmice.

Završnu sedmicu mjeseca oktobra obilježile su aktivnosti igranja digitalnih edukativnih igrica, čime su učenici učvrstili znanje o partnerima projekta, Erasmus+, eTwinning i Europi. Kreirana je i igra - Jigsaw Puzle s logom projekta "Let's Code for ErasmusDays!" te Scratch igrica - Glavni gradovi europskih država.



Finalna faza projekta podrazumijevala je popunjavanje upitnika od strane učenika, roditelja i nastavnice koja je vodila ovaj projekat.


Dodjeljeni su i certifikati svim učenicima koji su sudjelovali u projektu, kao i mentorici ovog projekta, nastavnici Arneli Šabanović.


Naši mali programeri su ne samo stekli nove vještine programiranja već su i gradili mostove prijateljstva i razumijevanja sa svojim vršnjacima diljem Europe. Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u ovom projektu, podržavali naše učenike i omogućili im nezaboravno iskustvo. #etwinning #projekat #LetsCodeForErasmusDays

67 views0 comments
bottom of page